Antwerpse billboards vertellen verhalen uit MoMu-expo ‘Textiel in Verzet’

Antwerpse billboards vertellen verhalen uit MoMu-expo ‘Textiel in Verzet’

ModeMuseum Antwerpen bekleedt het stadscentrum van Antwerpen met ‘Textiel in Verzet’ billboard-project

Na een succesvolle editie van de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’  in Texture Kortrijk in november 2019, krijgt dit unieke verhaal een sequel op straat. In plaats van zoals gepland door te reizen naar Kunsthal Extra City, besliste MoMu naar aanleiding van de coronacrisis om de kracht van de tentoonstelling op een alternatieve manier te vertalen en vertellen. Een indrukwekkend billboard-project met een selectie van dialoog-prikkelende quotes en treffende beelden uit ‘Textiel in Verzet’ plaatst de verhalen van journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin midden in de stad. Van 31 augustus tot en met 21 september zijn de billboards te ontdekken in het centrum van Antwerpen.

Voor het project ‘Textiel in Verzet’ nodigde MoMu Samira Bendadi en Mashid Mohadjerin uit om via kleding en textiel inspirerende reisverhalen te brengen over vlucht, verzet, geluk, schoonheid, spiritualiteit, hoop en dekolonisatie die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden. De trefzekere foto’s van Mohadjerin en de inspirerende woorden van Bendadi komen nu via billboards in de stad samen tot een borduurwerk van visuele en geschreven storytelling. De quotes over burgerschap, identiteit en migratie counteren de westerse blik op ‘moderniteit’ en de foto’s ontroeren en intrigeren voorbijgangers onverwacht tijdens hun dagelijkse routines. De posters bieden vooral ruimte en een platform aan de uiterst persoonlijke herinneringen en standpunten van alle personen die Bendadi en Mohadjerin tijdens hun reizen, ver of dichtbij, voor deze expo ontmoet hebben.

Voor MoMu is het billboard-project een laagdrempelige katalysator om vragen en emoties op te roepen en nieuwe dialogen te triggeren. "Asiel en migratie verbinden Antwerpen en Vlaanderen met de rest van de wereld. Antwerpen telt meer dan 170 nationaliteiten en er worden 183 verschillende talen gesproken. De dialoog die het billboard-project 'Textiel in Verzet' op straat stimuleert, sluit aan bij onze missie om als museum toegankelijk en relevant te zijn voor iedereen en maatschappelijke, esthetische en persoonlijke verandering op te wekken", zegt MoMu-directeur Kaat Debo. 

Ontdek alle posters en hun verhalen ook op www.momu.be/textielinverzet

MoMu is gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden en heropent in 2021. Tijdens de renovatie kun je genieten van een extra-murosprogramma met tentoonstellingen en activiteiten op verschillende locaties.

David Flamee Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp

 

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Reopening 2021. Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Visit MoMu.be and MoMu’s social media channels.

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen, België