Duik diep in de wereld van patronen tijdens de MoMu-inspiratiedag

MoMu zet de rol van de patroonmaker in de kijker op zondag 20 november

Op zondag 20 november staat MoMu helemaal in het teken van patronen naar aanleiding van de expo ‘Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie’. Op het programma: interessante expert talks, instaprondleidingen en niet te missen workshops in de bib én de Modeafdeling van de Academie. ​ 

Kaat Debo, directeur MoMu: ‘Met deze inspiratiedag willen we de rol van de patroonmaker in de kijker zetten, want hoe je een creatief idee omzet in iets concreets wordt vaak onderbelicht. De ontwerper krijgt vaak alle eer, maar modecreatie is teamwerk waarbij de patroontekenaar ook een grote inbreng in het ontwerp heeft.’ 

Inspirerende talks

  • Historica Caroline Evans en curator Alistair O'Neill initieerden het onderzoeksproject dat aan de basis ligt van de tentoonstelling. In dialoog met MoMu-curator Romy Cockx duiden ze het belang van het project voor modestudies. 
  • Ook de bekende Britse patroonmakers Esme Young en Patrick Lee Yow van Central Saint Martins zakken af uit Londen. Zij exploreren het patroonmaken aan de hand van de ontwerpen van Madeleine Vionnet en Comme des Garçons uit de expo. Het wordt een praktische uiteenzetting rond de principes van bias cutting en drapage. 
  • MoMu-medewerker Dieter Suls geeft meer uitleg bij het hoe en waarom van de pattern-a-thon en op welke manier het initiatief helpt bij het openstellen van de studiecollectie. 

De expo: Exploding Fashion: Van 2D tot 3D tot 3D-animatie 

Centraal staat natuurlijk de expo Exploding Fashion: van 2D tot 3D tot 3D-animatie. Tijdens de inspiratiedag zijn er dan ook instaprondleidingen voor bezoekers. De tentoonstelling is gebaseerd op een onderzoeksproject van Central Saint Martins en biedt inzicht in het patroonmaken van twintigste-eeuwse mode. De tentoonstelling werpt een licht op de rol van de patroonmaker. Daarnaast doorloopt ze in omgekeerde richting het productieproces van vijf historische ontwerpen van grensverleggende modeontwerpers die ook vernieuwende patroonmakers waren - Madeleine Vionnet, Charles James, Cristóbal Balenciaga, Halston en Comme des Garçons. De stukken worden digitaal tot leven gebracht door te visualiseren hoe ze ontwikkeld werden en hoe ze zich gedragen op een lichaam in beweging. 

MoMu Pattern-a-thon in de bib 

In de MoMu-bib wordt er die dag ook een pattern-a-thon gehouden. Tijdens dat event maken deelnemers patronen van kledingstukken naar keuze uit de studiecollectie om ze vervolgens op Wikimedia te publiceren waar iedereen ze kan raadplegen en gebruiken. Zo betrekt MoMu haar publiek bij erfgoed en wordt het breder gedeeld. Je kan er zelf een kijkje nemen en meteen ook de MoMu-bibliotheek ontdekken. 

Workshops & open beurs in Modeafdeling

Ook vinden er die dag workshops plaats in de klaslokalen van de Modeafdeling van de Antwerpse Academie die normaal niet open zijn voor publiek. Schrijf je dus zeker in voor deze unieke kans. Je kan ook gewoon langslopen om als toeschouwer de vorderingen tijdens de workshops te bekijken.

  • Tijdens de workshop ‘How can a box become a garment’ bekijken Esme Young en Patrick Lee Yow samen met de deelnemers hoe je een 2D-materiaal in een 3D-object met onconventionele vormen transformeert. Patroononderdelen worden daarbij vervangen door platte kartonnen dozen. Er zijn geen goede of foute antwoorden, de focus ligt immers op het creëren van interessante 3D-vormen.
  • Tijdens de instapworkshop 'Duurzame textielcollage' voor families en kinderen ontleden we een kledingstuk en z'n levenscyclus nauwkeurig, tot en met het patroon en de allerkleinste onderdelen. De verschillende elementen worden daarna gebruikt voor een gigantische, duurzame textielcollage. 

Tot slot kunnen bezoekers tijdens deze MoMu-inspiratiedag dmv een infobeurs met demonstraties kennismaken met verschillende partners die een link hebben met (het maken van) patronen zoals IVOC, Young Patterns, VDAB, Polygonal en Fibre Mood. 

Praktisch
Inspiratiedag Patronen
Zondag 20 november

Keuze uit de volgende activiteiten:

  • MoMu Talks, van 11u tot 12u30: Schrijf je op voorhand in voor de talks in het MoMu-auditorium. Prijs: € 5 ​ 
  • Instaprondleidingen (Lazy Sunday: Exploding Fashion & Collectiepresentatie), vanaf 13u30: Een MoMu-gids neemt je mee door de tentoonstellingen. 
  • Workshop: ‘How can a box become a garment’, van 13u30 tot 17u30: Reserveer op voorhand je plaats voor de workshop patroonmaken. ​ Prijs: € 25 
  • Gratis instapworkshop voor families en kinderen, van 11u tot 16u: De instapworkshop ‘Duurzame textielcollage’ is doorlopend open. ​ Breng een oud kledingstuk mee naar MoMu. 
  • Pattern-a-thon-demonstratie, van 13u tot 17u: Volg mee met een pattern-a-thon in de MoMu-bib. 
  • Infobeurs, van 13u tot 17u: Maak kennis met IVOC, Young Patterns, VDAB, Fibre Mood en Polygonal.

Meer info of je inschrijven voor de activiteiten? Kijk op momu.be


De Inspiratiedag Patronen wordt georganiseerd in samenwerking met:

IVOC
IVOC is het opleidingscentrum voor de Belgische mode- en confectieindustrie. IVOC bereikt jaarlijks zo’n 3.000 werknemers via opleidingen en opleidingssteun. Het aanbod opleidingen is ruim en bestaat uit technische opleidingen, maar ook communicatie, commerciële en andere, zakelijke thema’s komen aan bod. Ook los van de bedrijfsopleidingen, kunnen individuele werknemers bij IVOC aankloppen voor opleidingssteun gaande van taalopleidingen, over informatica en techniek. ​
IVOC is geen overheidsinstelling, maar wel een private organisatie. De werking van IVOC wordt gefinancierd met hoofdzakelijk middelen van de sector zelf. ​
Meer info: www.ivoc.be 

YOUNG PATTERNS
Young Patterns is ontstaan uit de vaststelling dat de doorstroom van de nieuwe generatie naar de ​ mode- en confectieindustrie moeizaam verloopt. Deze nieuwe generatie zijn de -26 jarigen, studenten, net-afgestudeerden, werkzoekenden en de jonge werknemers, generaties Z. Ze hebben een andere visie, een bredere kijk en zijn continu op zoek naar variatie en nieuwe uitdagingen. Daarnaast staat de Belgische kleding- en confectieindustrie voor belangrijke uitdagingen door de vergrijzing. Oudere werknemers verlaten de sector en het probleem om voldoende geschikte vervangers te vinden is sinds enkele jaren voelbaar in de sector. Nog geen 5% van de werknemers is jonger dan 25, tegenover het dubbele over alle sectoren heen. De sector mist dit jong talent en hypothekeert zo zijn eigen toekomst. Bedrijven moeten vandaag dus meer dan ooit rekening houden met hun waarden en trachten een meer dynamische en verrijkende werkomgeving te creëren. ​
Meer info: www.youngpatterns.be

VDAB
De mode- en confectie opleidingen bij VDAB zijn bedoeld voor werkzoekende die zich willen bijscholen en verdiepen in het patroontekenen of de productietechnieken voor mode. Door de opleidingen zijn kandidaten beter voorbereid en afgestemd op vacatures uit de mode wereld.
Ook bedrijven kunnen bij VDAB terecht om werknemers bij te scholen of specifiek gericht te trainen. De opleidingen zijn zeer praktijk gericht en maken gebruik van professionele technieken. Het bekomen van een dieper inzicht in pasvorm en kwaliteit is de doelstelling. Het streven naar een grotere creativiteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid het einddoel.
Meer info: www.vdab.be/opleidingen

FIBRE MOOD
Fibre Mood is een Belgische zelfmaak modelabel met internationale uitstraling. Vijf keer per jaar brengen we een magazine uit met telkens 12 nieuwe kwalitatieve patronen in 4 talen, gebundeld in een mooi lookbook met sterke beelden. Maar niet alleen offline, ook online staat Fibre Mood sterk: op de website van Fibre Mood vind je de uitgebreide bibliotheek van pdf-patronen die je apart kan aankopen. Fibre Mood ontdekken is je thuis voelen in een community van gelijkgestemde sewista’s met een passie voor zelfmaakmode. Volg ons op Facebook & Instagram en laat je inspireren.
Make it yours, create, share & inspire.
Meer info:
www.fibremood.com

POLYGONAL
Polygonal is opgericht door Lafkioui Samira, technisch consultant in de “Mode", samen met Vanroose Wim, hoogleraar Toegepaste Wiskunde. Polygonal, ontwikkelt een online platform voor het aanpassen, creëren en delen van naaipatronen. Het combineert uitgebreide ervaring van het ontwikkelen van kleding en daarbij horende productieproces met expertise uit de wiskunde meer specifiek, algoritmen en digitale oplossingen.
Het platform biedt een digitale workflow in de browser die begint met een tekening of een foto van een 2D patroon. Vervolgens wordt connectiviteitsinformatie op een grafische manier toegevoegd. Dit resulteert in een stuk dat in 3D kan worden gevisualiseerd. Vormoptimalisatie-algoritmen worden vervolgens toegevoegd om stukken te personaliseren op maat van de gebruiker.
Meer info: www.polygonal.be

EUROPEAN FASHION HERITAGE ASSOCIATION
De European Fashion Heritage Association is een internationale hub, waar GLAMs (Galleries, Libraries, Archives and Museums) rond mode, merken, onderzoekers en creatievelingen ervaringen en best practices op het gebied van digitalisering, open access, co-creatie, hergebruik en valorisatie van mode-erfgoedbronnen, bijdragen aan de digitale transformatie in de sector en ondersteuning van het behoud en de valorisatie van materieel en immaterieel erfgoed verbonden aan textiel en mode.
Meer info: www.fashionheritage.eu

David Flamee

Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Mode is meer dan kleding, en meer dan 'mode'. Het is een prisma om de wereld vanuit verschillende hoeken te bekijken.
Bezoek momu.be en de socials van MoMu.

Contact

Nationalestraat 28 2000 Antwerpen

+32 3 470 27 70

[email protected]

www.momu.be