Duurzame mode in de klas: MoMu lanceert interactieve lesmap

Duurzame mode in de klas: MoMu lanceert interactieve lesmap

Brainstormen met Martin Margiela als schoolvoorbeeld

MoMu – ModeMuseum Antwerpen blijft tijdens de renovaties inspireren op andere locaties, zelfs tot in het klaslokaal. Met de lancering van de interactieve lesmap ‘Propere Kleren: Diep Duiken in Duurzame Mode’, vanaf nu verkrijgbaar in drie talen op momu.be, kunnen docenten en leerlingen van het secundair onderwijs op een begripvolle manier hun gedrag inzake kleding analyseren en nadenken over hoe het beter kan. MoMu wil zo maximale tools aanreiken waarmee scholen positieve acties kunnen versterken voor een bewustere modeketen. 

Dat jongeren meer en meer én bewuster met mode bezig zijn, is makkelijk te peilen aan de populariteit van Instagram-titanen zoals @diet_prada – of opkomende spelers als @future__dust – die de mode-industrie een morele spiegel voorhouden. Net zoals de klimaatmarsen en schoolstakingen van Brussel tot Sydney bewijzen dat Gen Z wakker ligt van de toestand van onze planeet. Deze lesmap wil alle leerlingen via denk- en doe-opdrachten nog bewuster maken van hun kledingkeuzes. MoMu streeft ernaar het creatieve en innovatieve denken van jongeren volop te stimuleren, zij het via brainstorms, hands-on opdrachten of analyses van hun shopgedrag. 

Fast fashion smaakt niet meer

“Wist je dat minder dan 1% van alle nieuwe kledij gerecycleerd wordt?” Elk van de vier hoofdstukken in de map – met focus gaande van fast fashion tot ‘closing the loop’ – bevat tips, challenges en voorbeelden die leerkrachten als houvast kunnen gebruiken. Als campagnebeeld koos MoMu voor het symbolische werk ‘Young Activists’ uit de gelauwerde ‘Exactitudes’ reeks van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek. De hele lesmap is gebruiksvriendelijk en sluit af met een handige bronnenlijst die linkt naar meer video’s, websites en materialen van diverse organisaties om de conversatie levend te houden. Luk Lemmens, voorzitter De Museumstichting voegt toe: "Leerkracht Nederlands, geschiedenis of plastische opvoeding? MoMu mikt erop docenten van alle vakgebieden te inspireren. Wie weet leiden enkele lessen Duurzame Mode tot een kleine, maar impactvolle bewustmakingscampagne op school?"

Exactitudes, 08 Young Activists - Rotterdam 1997, Foto: Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek
Exactitudes, 08 Young Activists - Rotterdam 1997, Foto: Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek

Belgische schoolvoorbeelden à la Martin Margiela

In de map zet MoMu zowel Belgische ontwerpers in de spotlights die streven naar ecologische en eerlijke mode – bijvoorbeeld Murielle Scherre (La Fille d’O), Bruno Pieters (Honest By), Mats Rombaut (ROMBAUT) of de zussen Jacmin (Façon Jacmin) – als jong talent dat milieuproblemen thematisch verwerkt in hun collecties, zoals Rushemy Botter (Nina Ricci, Botter). Ook legt de lesmap linken met stukken uit de vaste MoMu-collectie en archiefbeelden uit de MoMu-bibliotheek, met enkele revolutionaire ‘upcycling’ designs van Martin Margiela als schoolvoorbeeld. 

Avondjurk gemaakt uit drie vintage bruidsjurken, Maison Martin Margiela, herfst-winter 2005-2006, Collectie MoMu Antwerpen, Foto: Stany Dederen
Avondjurk gemaakt uit drie vintage bruidsjurken, Maison Martin Margiela, herfst-winter 2005-2006, Collectie MoMu Antwerpen, Foto: Stany Dederen

Leerkrachten kunnen daarnaast beroep doen op de input van experts: op aanvraag komt een MoMu-gids naar de klas om een workshop te leiden. “We willen jongeren motiveren om stil te staan bij hun aankopen. We gaan ervan uit dat veel van hen al bewust omgaan met kledij of al naar creatieve manieren zoeken om het beter te doen. We willen hen daarom extra tools aanreiken om positieve acties te (blijven) ondernemen en hen motiveren om even stil te staan bij hun koopgedrag en de gevolgen ervan”, vat MoMu-directeur Kaat Debo samen.

De lesmap ‘Propere Kleren: Diep Duiken in Duurzame Mode’ is verkrijgbaar in drie talen via momu.be

David Flamee Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp

 

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Reopening 2021. Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Visit MoMu.be and MoMu’s social media channels.

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen, België