MoMu Award 2018 - Gennaro Genni Velotti - Libera

MoMu Award 2018 - Gennaro Genni Velotti - Libera

MoMu reikt elk jaar de MoMu Award uit aan een masterstudent van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Deze prijs wordt toegekend aan een student die indruk maakt door een unieke beeldtaal. De winnaar wordt beloond met een fotoshoot van zijn collectie en een interview op de MoMu website. 

Gennaro Genni Velotti heeft de MoMu Award 2018 gewonnen met zijn afstudeercollectie ‘Libera’ (het vrouwelijke Italiaanse woord voor ‘vrij’). De titel is ontleend aan de gelijknamige avant-gardefilm van Pappi Corsicato die in Velotti’s geboortestad Napels opgenomen werd. Velotti liet zich inspireren door het surrealistische karakter van de film en de dualiteit van het personage Carmela – de moeder die bij de ontknoping van de film plots de vader blijkt te zijn. Het idee van één persoon die tegelijk de vader- en moederrol op zich neemt, herinnert Velotti aan zijn eigen moeder, die altijd in haar eentje voor het gezin heeft gezorgd.

Velotti bestudeerde het werk van Italiaanse feministen en kunstenaars, zoals Ketty La Rocca, Joseph Beuys, Martin Parr en Ferdinando Scianna. De ontwerper nam de achterhaalde en stereotiepe rolverdeling tussen man en vrouw als uitgangspunt voor zijn collectie. Zo zijn de bovenstukken ‘mannelijke’ oversized items in herenmaat zestig. De kledingstukken en accessoires verwijzen op intrigerende wijze naar de Napolitaanse strandcultuur waarin Velotti opgroeit: zijn moeder runt een schoonheidssalon en zijn broer en zus een zonnebankcenter. Velotti vindt het absurd dat de mensen in Napels – waar het altijd zomer is – aangetrokken zijn door een ‘nepkleurtje’. Anderzijds erkent hij dat het schoonheidsideaal van een zongebruinde huid intrinsiek deel is van zijn cultureel erfgoed. De kleine zonnebril heeft de vorm van een zonnebankbrilletje en de huidkleurige catsuits zijn met verf bespoten om er uit te zien als roodverbrande huid. Tijdens zijn jeugd observeerde Velotti lokale strandgangers en hun outfits. Deze indrukken vertaalde hij in ingenieus gedrapeerde stukken die verwijzen naar plakkerige kleding na een duik in zee, in luxueuze strandjurken in bont en in traditionele Italiaanse muiltjes met een tweede laagje slippers. 

Tijdens de renovatiewerken wil MoMu bezoekers op andere locaties inspireren. Ontdek de volledige fotoshoot in het nieuwe gebouw van Antwerp Management School (AMS), Boogkeers 5, 2000 Antwerpen. De tentoonstelling loopt van 29 november 2018 tot en met 31 januari 2019.

In 2018 lanceerde Antwerp Management School de unieke masteropleiding International Fashion Management, die vanuit verschillende perspectieven inspeelt op de zakelijke uitdagingen van de mode-industrie. De studenten zullen deel uitmaken van de toekomstige generatie verantwoordelijke creatieve leiders, denkers en ondernemers.

Image credits: MoMu Award 2018, Gennaro Genni Velotti, “Libera”
Photographer Jessica De Maio, Styling Alessandro Mugnai, Makeup and hairstyling Letizia Pecchia, Models Weronica Kulas @Independent Mgmt - Anna Drozdova @Wonderwall Mgmt, Production Initials L.A., thanks to Lies Muys & Charlotte Gesquière

 

David Flamee Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp
Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Reopening 2021. Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Visit MoMu.be and MoMu’s social media channels.

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen, België