MoMu en Texture Kortrijk presenteren 'Textiel in Verzet'

MoMu en Texture Kortrijk presenteren 'Textiel in Verzet'

De kracht van stoffen zonder slogan

MoMu - ModeMuseum Antwerpen en Texture Kortrijk organiseren samen 'Textiel in Verzet', een eigenzinnige nieuwe tentoonstelling in samenwerking met journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin. Wie de verhalen en foto's van het duo wil bezichtigen kan van 15 november 2019 tot 16 februari 2020 terecht in Texture Kortrijk. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Kunsthal Extra City in Antwerpen en is daar te zien van 21 maart tem 19 april 2020.

Vlucht, verzet, hoop, geluk, traditie, schoonheid, spiritualiteit, dekolonisatie: sinds mensenheugenis gebruikt de mens textiel om zijn identiteit te uiten, zeker in tijden van oorlog en crisis. Welke boodschappen en verhalen gaan er schuil achter een stuk stof? Wat vertelt een outfit of kledingstuk over de drager? Kan textiel verleden en heden verbinden? Kunnen stoffen een vorm van verzet zijn? Deze vragen schetsen een beeld van de moderne samenleving en leiden tot inspirerende verhalen van mensen die wereldwijd tegen de verwachtingen ingaan. 

De indrukwekkende foto's van Mashid Mohadjerin en de ontroerende verhalen van Samira Bendadi komen in 'Textiel in Verzet' samen tot een wonderbaarlijke puzzel van visuele en schriftelijke verhalen. Speciaal voor deze tentoonstelling gebruiken de curatoren kleding en textiel om je onder te dompelen in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden. Migratie is voor zowel Bendadi als Mohadjerin een belangrijk deel van hun leven. Hun zoektocht begon in Antwerpen, maar de verhalen die ze brengen nemen ons mee naar andere delen van de wereld, naar Parijs en Beiroet maar evengoed naar Aleppo en Kaboel.  Bezoekers van de tentoonstelling maken kennis met nooit eerder vertelde aspecten van het leven van Belgische immigranten, kijken achter de schermen van textielwinkels opgericht en gerund door vrouwelijke vluchtelingen in Libanon en in Palestijnse vluchtelingenkampen en ontdekken het geheim achter het doorgeven van de kunst van het borduurwerk aan de volgende generatie.

"Asiel en migratie verbinden Antwerpen en Vlaanderen met de rest van de wereld. Antwerpen telt meer dan 170 nationaliteiten en er worden 183 verschillende talen gesproken. De tentoonstelling 'Textiel in Verzet' draagt bij tot onze missie om als museum toegankelijk en relevant te zijn voor iedereen en maatschappelijke, esthetische en persoonlijke verandering te stimuleren. We willen ook na de officiële heropening van het museum blijven inspireren met tal van initiatieven zoals deze tentoonstelling", zegt MoMu-directeur Kaat Debo. 

Luk Lemmens, voorzitter van MoMu en De Museumstichting, werpt een blik op de toekomst: "Aangezien het museum momenteel gesloten is voor renovatie en geen thuisbasis meer heeft in de Nationalestraat, is dit de ideale gelegenheid om aan introspectie te doen en te onderzoeken wat er leeft in de stad. We organiseren nog steeds MoMu-workshops voor kinderen en volwassenen in Antwerpen: in het voorjaar kunnen de mensen daarvoor terecht in het Middelheimmuseum en in het najaar in het MAS."

Sylvie De Coster, conservator Texture: “In Texture nemen we de vlas- en linnennijverheid als leidraad voor een verhaal over doortastend ondernemerschap en baanbrekend vakmanschap in textiel. Een internationaal verhaal met sterke wortels. Met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol. De nabijheid van de grens, het belang van migratie gisteren en vandaag én Texture als vernieuwd textielmuseum maken Kortrijk tot een mooie gastlocatie voor deze tentoonstelling.”

Axel Ronse, Schepen van Cultuur, stad Kortrijk: "We willen dat cultuur in Kortrijk de kracht heeft om grenzen te overstijgen en mensen te verbinden in een diverse samenleving. Die ambitie uiten we ook in ons bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen. Deze tentoonstelling in Texture ligt dan ook perfect in de lijn van deze doelstelling, die we ook in het tentoonstellingsbeleid van de vernieuwde Groeningeabdij verder gaan uitwerken."


OVER DE MAKERS VAN 'TEXTIEL IN VERZET'

Samira Bendadi (Marokko, 1966) is journaliste bij MO* Magazine. Ze is gespecialiseerd in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en schrijft over thema's gelinkt aan migratie, asiel en diversiteit. Ze begon haar carrière bij Radio Vlaanderen Internationaal en maakte reportages en documentaires (VRT, Radio1 en TV-Brussel). Ze schreef ook als freelancejournaliste voor Knack en De Standaard. In 2008 verscheen haar boek 'Dolle Amina’s. Feminisme in de Arabische wereld'.  

Mashid Mohadjerin (Iran, 1976) is fotografe. Ze publiceert o.a. in The New York Times, The Wall Street Journal, The Guardian, De Standaard en Le Monde. Mohadjerin tast met haar werk de grenzen af tussen artistieke en documentaire fotografie. Ze onderzoekt identiteit en migratie,  en reist de wereld rond op zoek naar menselijke verhalen. Haar publicatie 'Lipstick and Gas Masks: Women and Resistance in Egypt and Tunesia' (2017) gaat over de leefwereld van vrouwen die het voortouw namen bij de protesten tijdens de Arabische Lente. Mohadjerin werd bekroond tijdens de World Press Photo 2009 met een foto van bootvluchtelingen die de wereld raakte. Ze is lector en doctorandus bij KASKA.


PRAKTISCH
‘Textiel in Verzet’
15/11/2019 - 16/02/2020
Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk
Openingsuren: dinsdag t.e.m. zondag, 10u-17u (gesloten op maandag)
Prijzen: €6 / €4 kortingstarief
Rondleidingen met gids: €66, meer info en reservaties: T +32 56 27 74 70

TEXTURE - MUSEUM OVER LEIE EN VLAS KORTRIJK
T +32 56 27 74 70 / texture@kortrijk.be / www.texturekortrijk.be

MOMU - MODEMUSEUM ANTWERPEN
T +32 3 470 27 70 / info@momu.be / www.momu.be
MoMu is gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden en heropent in maart/april 2021. Tijdens de renovatie kun je genieten van een extra-murosprogramma met tentoonstellingen en activiteiten op verschillende locaties.


CATALOGUS
Naar aanleiding van de expo werd het boek 'Textiel in Verzet' uitgegeven door Uitgeverij Kannibaal (€ 29,95, tweetalige editie Engels-Nederlands, 144 pagina's, softcover, ISBN 978 94 6388 723 6)

Story image
David Flamee Press & PR, MoMu - Fashion Museum Antwerp
Persdossier Textiel in Verzet Textielinverzet_persdossier_A4_NL.pdf - 14 MB

 

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Reopening 2021. Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Visit MoMu.be and MoMu’s social media channels.

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen, België