MoMu Young Voices presenteren 'MoNu'

MoMu Young Voices presenteren 'MoNu'

Ééndaagse expo van én door een nieuwe generatie zoomt in op inclusie en gender

MoMu - ModeMuseum Antwerpen stelt MoMu Young Voices voor. Een groep van 11 jongeren tussen 18 en 29 jaar met een passie voor mode en kunst die elkaar gevonden hebben na een oproep van MoMu. Op zaterdag 5 oktober 2019 nemen ze Bar Chapel Antwerpen over voor ‘MoNu’, een multidisciplinaire tentoonstelling die topics covert zoals gender en seksualiteit, racisme en ‘appropriation’, zelfexpressie en interculturele dialoog. ‘MoNu’ loopt maar één dag, van middaguur tot middernacht, dus save the date!

MoNu visual, graphic design: Laura Helmer
MoNu visual, graphic design: Laura Helmer

Late tieners en twintigers die andere jonge creators van kunst en mode een platform willen geven, dat is ‘MoNu’. De eendaagse expo focust op een open-minded selectie van opkomende designers, fotografen, kunstenaars en illustratoren van diverse achtergronden, maar allemaal gevestigd in België. Stuk voor stuk tackelen ze onderwerpen die vandaag voluit besproken worden - en over social media razen. Zoals de designs van Linus Leonardsson, die met zijn Mastercollectie aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen genderstereotiepen en huiselijkheid versus rave-cultuur onderzoekt.

Illustrator Paulien Verheyen pakt het fel besproken fenomeen van ‘cultural appropriation’ aan en triggert met haar tekeningen soms confronterende gesprekken. Fotograaf Mous Lamrabat plaatst met zijn internationaal gevierde werk de bruggen en breuklijnen van zijn Belgisch-Marokkaanse identiteit tegenover wereldwijd herkenbare brands en iconen. Antwerpse artiest Stef Van Looveren, opgeleid aan het Londense Central Saint Martins College of Art and Design en Sint Lucas Antwerpen, ontmantelt dan weer aan de hand van installatiekunst codes van menselijk gedrag, vooral rond gender, op een speelse manier. Daartegenover creëert Lars Mathijssen foto’s en juwelen die de macho vormtaal van de leather & fetish scene op een genderfluïde manier interpreteren voor een queer publiek. 

Taboob, het Instagramproject van Jasper Declercq en fotograaf Noortje Palmers, wil op Instagram de censuur van borsten aan de kaak stellen. Het duo zoekt de grenzen op van wanneer een borst – volgens Instagram dan – niet langer een borst is en dus niet offline gehaald zal worden. Schilder Art by Cash, signeert zijn werk met “CASH”, een acroniem van zijn volledige naam: Carl Anders Sven Hultin. Hij laat zich beïnvloeden door verschillende culturen en interpreteert ze op papier, karton, muren, textiel etc. Antwerpse grafische ontwerper Laura Helmer gebruikt haar illustraties als therapie om sociale druk en vooroordelen te verwerken. Haar designs zijn geworteld in het dagelijkse leven van jongeren en de dingen die zij er persoonlijk uitpikt als het om mode, cultuur en muziek gaat. Via een documentaire-achtige stijl maakt fotografe Natalia Majchrzak foto's rond seksulateit en identiteit die tot uiting komen in rauwe, analoge beelden.

Portretten van de 11 MoMu Young Voices (c) Foto: MoMu Antwerp
Portretten van de 11 MoMu Young Voices (c) Foto: MoMu Antwerp

Volgens freelance stylist Farah El Bastani en student cultuurmanagement Pieter Bosmans, beiden MoMu Young Voices, kunnen bezoekers aan de tentoonstelling zich vooral verwachten aan ‘beautiful drama’: “Inclusie is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. MoMu staat volgens veel jongeren voor een blank en oud(er) publiek, daar wil ik samen met ons team verandering in brengen”, deelt Farah. Pieter kijkt ook vooruit: “Wij kunnen als jongeren musea een platform bieden om meer na te denken over hun toekomstige bezoekers. Want die bezoekers, dat zijn wij, after all. MoNu zal een nieuwe vorm van expo zijn waar we normen uitdagen en een gesprek willen aangaan.” 

Napraten kan in de bar en aparte relaxruimte. Na 20 u. vloeit ‘MoNu’ over in een party met dj’s en live performances. 

OVER DE LOCATIE

Een grote troef van de expo is de ruimte zelf: Bar Chapel, een verborgen voormalige kloostersite van 3.500 m² met bloeiende binnentuin in Borgerhout waar nu een pop-up zomerbar in huist. De MoMu Young Voices hopen er een breed publiek te ontmoeten en te tonen hoe mensen naast hun verschillen ook vele gelijkenissen en voorliefdes delen voor kunst en mode. Bar Chapel is nu nog een bar maar zal eind 2020 omgebouwd worden tot een rustige cohousing- en coworkingplek.

MONU, NOW, AHORA, 现在, الآن

Luk Lemmens, voorzitter van MoMu en De Museumstichting: “Hoewel MoMu momenteel gesloten is, gonst het van de activiteit. Met het vernieuwde museum willen we onze publiekswerking helemaal herbekijken en daarom hebben we dit project opgestart met als doel meer jongeren te bereiken. De maatschappij verandert; er komen nieuwe groepen bij die MoMu minder goed kennen. Met MoMu Young Voices willen we het museum vertrouwder maken onder de jongeren.”

Dat bevestigt MoMu-directeur Kaat Debo: “Als museum willen we toegankelijk en relevant zijn voor iedereen. Dat is ook de reden waarom we een jongerenwerking hebben opgestart. In het museumlandschap is er nu eenmaal minder aanbod voor jongeren en wij willen hierin verandering brengen. De MoMu Young Voices kunnen perfect inschatten wat er leeft onder de jeugd en bereiken makkelijker leeftijdsgenoten. Dat het gebouw momenteel gesloten is en de collectie niet te bezichtigen valt, is geen struikelblok maar een opportuniteit: de jongeren denken vanuit zichzelf en hun doelgroep en niet in functie van een tentoonstelling of collectiestuk.”

MoMu Young Voices, graphic design: Laura Helmer
MoMu Young Voices, graphic design: Laura Helmer

PRAKTISCH

MONU, NOW, AHORA, 现在, الآن
Zaterdag, 5 oktober 2019, van 12u tem 00u
Expo - Foto - Bar - Performance - Party
Bar Chapel, Kerkstraat 150, 2060 Antwerpen
Gratis toegang
Meer info / FB event / Meet the Young Voices

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Reopening 2021. Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Visit MoMu.be and MoMu’s social media channels.

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen, België