SOFT? Tactiele Dialogen

Van 28/09/2018 tot en met 24/02/2019 presenteert MoMu de tentoonstelling ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ op locatie in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen. MoMu focust voor de eerste keer niet op mode, maar presenteert het werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren ’70 en ’80 uit haar eigen collectie, in een inspirerende dialoog met hedendaagse kunstenaars

In de jaren ’60 en ’70 vinden zowel feministische, post-minimalistische als fiber art kunstenaars hun weg naar textiel. Ze worden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de betekenisgevende kracht van dit ‘zachtere’ materiaal. Het intuïtieve of militante gebruik van textiel – een materiaal dat traditioneel geassocieerd wordt met het commerciële of het industriële – oefent druk uit op de strenge scheiding tussen de “schone” en de toegepaste kunsten. Precies door de seksistische associatie van textiel met “vrouwenwerk” of “decoratie”, gebruiken feministische kunstenaressen het om de machtsverhoudingen binnen de kunstwereld aan de kaak te stellen. 

Ook Belgische kunstenaars, zoals Veerle Dupont, Suzannah Olieux en Liberta Ferket, drukten zich in de jaren ’70 en ’80 uit in textiel. Hun oeuvre vormt een bijzondere deelcollectie van MoMu. Het werk van de Belgisch-Poolse textielkunstenares Tapta, een bekendere generatiegenoot, is deel van de ‘caroline&mauriceverbaetcollection’, een bijzondere en private kunstcollectie die focust op Belgische moderne naoorlogse kunst. Hoewel deze textielkunstenaars zich vaak in de marge van de kunstwereld bewogen, waren hun aanhoudende inspanningen cruciaal voor de acceptatie van textiel als medium voor hedendaagse kunst. In ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ presenteert MoMu het werk van deze eerste generatie voor het eerst in dialoog met hedendaagse kunstenaars als Kati Heck, Nel Aerts, Anton Cotteleer, Sven ‘t Jolle, Klaas Rommelaere, Christoph Hefti, Stéphanie Baechler en Kirstin Arndt. De jongste generatie drukt zich complexloos en vrij uit in textiel, even vaak in combinatie met andere media. Deze vrijheid danken ze aan de strijd van die eerste generatie en aan de veranderde perceptie binnen de kunstkritiek dat kunstenaars hun artistieke kwaliteit weinig te maken heeft met stijl of medium, maar wel met artistieke intentie. 

‘SOFT? Tactiele Dialogen’ gaat over de vrijheid waarmee kunstenaars zich bewegen tussen verschillende media, over onverwachte toepassingen van textiel, over tactiliteit en aversie, over texturen en de huid van sculpturen. MoMu is te gast in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen, een kunstencentrum dat zich inzet voor Belgische (naoorlogse) kunst. De jaren ’60 architectuur met monumentale trappenhal van het gebouw en de kunstgalerij vormen het indrukwekkende decor van de tentoonstelling.

SOFT? PARCOURS
In oktober en november 2018 sluiten ook PLUS-ONE Gallery, Gallery Sofie Van de Velde, Geukens & De Vil en DMW Art Space zich aan bij ‘SOFT? Tactiele Dialogen’ en verspreid over Antwerpen gaan onverwachte installaties van jonge kunstenaars in dialoog met voorbijgangers.

PRAKTISCH
SOFT? Tactiele Dialogen
28/09/2018 - 24/02/2019
Maurice Verbaet Center, Mechelsesteenweg 64A, 2018 Antwerpen
Openingsuren: vrijdag t.e.m. zondag, 13u-18u
Toegang gratis

MOMU - MODEMUSEUM ANTWERPEN
T +32 3 470 27 70 / info@momu.be / www.momu.be
MoMu Reopening 2020, Closed for renovations, open to inspire at other locations.
Van 16 april 2018 tot 2020 sluit MoMu in de Nationalestraat de deuren voor intensieve renovatie- en uitbreidingswerken. Terwijl het gebouw onder handen genomen wordt, trekt MoMu de wijde wereld in, meer info.

MoMu_SOFT_Pers_NL_DEF.pdf

PDF - 2.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Mode is meer dan kleding, en meer dan 'mode'. Het is een prisma om de wereld vanuit verschillende hoeken te bekijken.
Bezoek momu.be en de socials van MoMu.

Neem contact op met

Nationalestraat 28 2000 Antwerpen

+32 3 470 27 70

info@momu.be

www.momu.be